مدیر گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس: اصلاح قوانین زنان در اولویت است

مدیر گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس: اصلاح قوانین زنان در اولویت است

شرق- نهله غروی، مدیر گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس است و تاکید دارد که اصلاح قوانین زنان در اولویت مسایل زنان ایران است. گروه مطالعات زنان در دانشگاه تربیت مدرس از سال آینده در مقطع دکترا پذیرش دانشجو دارد. این در حالی است که پیش از این مقرر شده بود تا رشته مطالعات زنان در مقطع کارشناسی ارشد برخی از دانشگاه ها حذف شود. غلامعلی حدادعادل، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز پیش تر در اعلام خبر مربوط به راه اندازی رشته مطالعات زنان در مقطع دکترا اعلام کرده بود که موضوع مطالعات زنان با رویکردی که هم اکنون در جهان رایج است با اسلام تعارض و تباین جدی دارد و دشمن نیز با وقوف به این موضوع هجمه از این موضع به اسلام را در دستور کار خود قرار داده است. غروی که دانشجویان او در گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس تاکنون توانسته اند پایان نامه هایی برای ارتقای حقوق زنان در اسلام ارایه کنند، تاکید دارد که هیچ بسته پیشنهادی از سوی این گروه به سازمان ها و نهادهای سیاستگذار در بخش زنان ارایه نشده اما استادان این گروه مورد مشاوره سازمان های سیاستگذار در حوزه زنان هستند. بررسی میزان حمایت قانونگذار از همسر اول در ازدواج مجدد شوهر، حقوق مادری در مبانی قانونگذاری اخلاقی و کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، بررسی حمایت های حقوقی و اجتماعی از زنان در برابر خشونت خانگی، بررسی روابط غیرمالی زوجین در مبانی قانونگذاری اسلامی و تاثیر آن بر تحکیم خانواده از جمله پایان نامه هایی است که تاکنون از سوی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد این دانشگاه منتشر شده و تعدادی از آن نیز در قالب کتاب انتشار یافته است. غروی دقایقی کوتاه پاسخگوی سوالات ما می شود و انبوه سوال های پیش رو در این بخش به دلیل محدودیت زمانی ایشان بی پاسخ باقی می‏ماند.
    
    چرا به فکر راه اندازی رشته مطالعات زنان در مقطع دکترا افتادید؟
    به هر شکل هدف اصلی از راه اندازی رشته دکترای مطالعات زنان در گرایش حقوق زن در اسلام این است که بتوانیم برای آینده هیات علمی این رشته فکری کرده باشیم و نسبت به تربیت نیروی انسانی مرتبط با آن اقدام شده باشد.
    
    اما رشته مطالعات زنان بین رشته ای بوده و به همین دلیل برنامه این بود که استادانی از گروه های مختلف واحدهای درسی این رشته را تدریس کنند؟
     این نکته درست است و همین حالاهم بسیاری از استادان حقوق و فقه اسلامی به عنوان استاد مدعو برای تدریس می‏آیند و از دیگر رشته های علوم سیاسی و جامعه شناسی به فراخور واحدهای درسی تدریس می شود اما خب اگر بخواهیم برنامه منظمی برای توسعه رشته داشته باشیم به هر شکل لازم است تا نسلی نوپا و به روز را برای آینده این رشته تربیت کنیم تا استادان متخصص در حوزه مطالعات زنان از این پس در دانشگاه به عضویت هیات علمی در بیایند.
    
    انتظار می رفت که دانشجویان فارغ التحصیل این رشته بتوانند جذب بازار کار شده و در قالب مشاور و معاون در نهادهای دولتی بتوانند در حوزه زنان تاثیرگذار باشند، این مساله تا چه میزان تحقق یافته است؟
    به هر شکل نظام خاصی برای استخدام دانشجویان فارغ التحصیل در نظر گرفته نشده و دانشجویان براساس علاقه و توانمندی های شخصی در پژوهشگاه ها یا اداره ها مشغول به کار شده اند. ولی خب همین هیات علمی شدن دانشگاه بعد از تاسیس مقطع دکترا نیز می تواند به جذب نیروهای تربیت شده در دانشگاه تربیت مدرس و دیگر دانشگاه ها کمک کند.
    
    امروز مسایل زنان در خاورمیانه در اولویت جهان عرب قرار گرفته است. آیا گروه مطالعات زنان در دانشگاه تربیت مدرس در این بخش وارد مذاکره شده است؟
    در این زمینه چندان برنامه منسجمی نداشته ایم. برنامه ما محدود به شرکت در سمینارها و ارایه مقالات است و در این بخش دانشجویان ما حضوری فعال دارند. البته با دیگر دانشگاه های ایران که رشته مطالعات زنان را تدریس می کنند ارتباطاتی داشته و در سمینارهای مشترکی شرکت کرده‏ایم.
    
    تا یکی دو سال پیش خبر از حذف رشته مطالعات زنان بود و در این مسیر دانشگاه علامه طباطبایی پیش قدم شده بود. حالافکر می کنید انگیزه تاسیس رشته دکترا چه بوده است؟
    به هر شکل مسایل زنان در جامعه اسلامی ما درخور توجه و اهمیت است و فارغ التحصیلان این رشته قرار است که به نیازهای امروز جامعه در مسایل زنان پاسخ بگویند.
    
    آیا گام‏های عملی در این زمینه برداشته شده؟ یعنی از سوی شما بسته های پیشنهادی در مورد حقوق زنان به سازمان ها و نهادهای سیاستگذار در حوزه زنان ارایه شده است؟
    به این شکل خیر اما اغلب استادان ما از سوی نهادهای سیاستگذار در بخش زنان مورد مشاوره قرار می گیرند و به این ترتیب آرایشان را منتقل می کنند. البته نتایج تحقیق ها و پژوهش های صورت گرفته در دانشگاه به عنوان بسته های فرهنگی می تواند از سوی سازمان هایی که در مسایل زنان فعال هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
    
    از دیدگاه شما به عنوان فردی که در حوزه مسایل زنان فعال است، عمده چالش های پیش روی جامعه زنان ایران چیست؟
    شناساندن جایگاه واقعی و مقام زن بزرگ ترین رسالت ما و اصلاح قوانین زنان وظیفه در اولویت ما به شمار می‏آید که بر دوش ما گذاشته شده و در این زمینه پیشنهادهایی نیز وجود دارد. خوشبختانه در قوه قضاییه پتانسیل‏های مثبتی برای ایجاد تغییر در قوانین وجود دارد و لزوم ایجاد تغییر نیز در واقع همین تولید منابع پژوهشی و تحقیقی در منابع اسلامی مرتبط با حقوق زنان است.
   
 روزنامه شرق ، شماره 1551 به تاریخ 23/3/91، صفحه 13 (آموزش)


URL : http://www.khoshyaran.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=6674