دکتر نجفی‌توانا: آشنایی با حقوق اساسی و شهروندی برای رییس‌جمهور اولویت دارد

 

 
/جایگاه آشنایی با حقوق در سوابق رییس‌جمهور/
 
دکتر نجفی‌توانا: آشنایی با حقوق اساسی و شهروندی برای رییس‌جمهور اولویت دارد
 
یک استاد دانشگاه با بیان این‌که «تخصص در امور حقوقی یا رشته‌های دیگر برای رییس‌جمهور الزام نیست» گفت: رییس‌جمهور برای انجام وظایف خود با آن بخش از حقوق که به حقوق اساسی و شهروندی مردم مربوط می‌شود، آشنا باشد.
 
دکترعلی نجفی‌توانا در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این مطلب، اظهار کرد: در اکثر قوانین اساسی کشورها، مسوول اداره کشور بالاترین مقام اجرایی یعنی رییس‌جمهور پیش‌بینی شده است. بنابراین رییس‌جمهور باید حائز شرایطی باشد که مجموعه آنها در او توانمندی و اقتداری ایجاد کند که به بهترین وجه بتواند به اهداف کوتاه و درازمدت یک کشور، واصل شود؛ البته این موضوع به معنای تخصص‌های متعدد رییس‌جمهور نیست، زیرا قطعا هر انسانی در زندگی نمی‌تواند بیش از یک یا دو تخصص کامل داشته باشد.
 
وی با بیان این‌که «رییس‌جمهور می‌تواند دارای تخصص مهندسی، پزشکی، حقوق، سیاست، اقتصاد یا هر تخصص دیگری باشد» اظهار کرد: آنچه مسلم است معمولا کسی ادعای نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری می‌کند که مدیریت، سیاست و هوشمندی بسیار خوبی داشته باشد؛ یعنی بتواند ضمن استفاده از تخصص خود با استفاده از تخصص افراد دیگر در هدایت کشور به سوی وضعیت بهتر عمل و حرکت کند.
 
نجفی‌توانا یادآور شد: در کشور ما هر چند مقام معظم رهبری از لحاظ قانون اساسی در صدر مقامات کشور قرار دارند، اما هدایت برنامه‌های اجرایی کشور با شخص رییس‌جمهور است که طبق مصوبه نمایندگان ملت باید به وظایف خود عمل کند. در حقیقت رییس‌جمهور به عنوان دومین فرد مقتدر کشور باید کسی باشد که بتواند در اجرای برنامه‌های مختلف خود که متضمن تخصص‌های متعددی است، ضمن استفاده از افراد مختلف، نظارت کامل و کافی و توانمندی این نظارت را بر سایر بخش‌ها داشته و اعمال کند.
 
این حقوقدان با بیان این‌که «تخصص در امور حقوقی یا رشته‌های دیگر برای رییس‌جمهور الزام نیست»، اظهار کرد: رییس‌جمهور باید برای حفظ حقوق و تامین حقوق اساسی مردم همان‌طور که در اصل 113 قانون اساسی آمده آشنایی کافی با حقوق افراد جامعه به ویژه حقوق اساسی و شهروندی مردم داشته باشد؛ زیرا یکی از ابتدایی‌ترین و مهم‌ترین وظیفه قوه مجریه، اجرای مفاد قانون اساسی به ویژه اصول 19 تا 42 قانون مذکور یعنی تامین حداقل‌های نیاز مردم از لحاظ مسکن، بهداشت، امنیت، آزادی بیان، مطبوعات، انتخابات، سلامت عمومی، کار و مایحتاج مردم و... است؛ بنابراین انجام بهینه این وظایف ممکن نیست مگر اینکه رییس‌جمهور کشور با ماهیت حقوق آشنا باشد و خود را مکلف به تامین این نیازها بداند.
 
نجفی‌توانا با اشاره به این‌که «لازم نیست رییس‌جمهور یک کشور در زمینه سیاست‌ تحصیل کرده باشد» ادامه داد: زیرا سیاست علم اداره کشور تلقی می‌شود و هر کسی که در مقامات اجرایی کار می‌کند با بخش‌ عمومی سیاست آشناست. هر رییس‌جمهوری در داخل و خارج از کشور، برنامه‌هایی را تدوین و اجرا می‌کند که در این مسیر قطعا نیاز به یک برنامه‌ریزی متعدد دارد. آنچه مسلم است تمام روسای‌جمهوری با هم هماهنگ هستند ولی در بیان جزئیات و در تنظیم برنامه‌ها، دیدگاه‌های متعدد و متفاوتی با همدیگر دارند به همین دلیل است که روسای‌جمهور برای تدوین برنامه‌ها و اجرای آنها از مشاورین و متخصصین مختلف استفاده می‌کنند.
 
وی درباره آشنا بودن یک رییس‌جمهور با ضوابط بین‌المللی نیز، یادآور شد: سیاست نیز همانند بسیاری از رشته‌های علوم اجتماعی مانند حقوق، اقتصاد و... نتیجه تجربه عملکرد گذشتگان است. آن‌چه مسلم است چگونگی تعامل با کشورها، برقراری ارتباط، اجرای تعهدات، انجام مذاکرات و تامین حقوق ملت در فرآیند روابط بین‌المللی نیاز به درایت و اطلاعات عمومی و سیاسی دارد. 

URL : http://www.khoshyaran.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=15433